30 Nisan 2013 Salı



Bütün dünyayı birbirine bağlayan internetin yapı taşları bildiğiniz üzere web siteleridir. Kuruluşlar, firmalar, devletler, bireysel kullanıcılar internet üzerinde bilgi paylaşımı, ticaret ya da online hizmetler gibi pek çok dalda hizmet vermek için her gün binlercesini internete dâhil etmektedirler. Bu yazımızda internete açılmak için hazırlanacak web sitelerinin en temel gereksinimi olan hosting konusu ele alacağız. Lafı uzatmadan detaylara geçelim.
Hosting, çeşitli firmaların sahip oldukları sunucular üzerinden kullanıcılara web sitelerini yayınlama fırsatı sunan teknolojilerin genel adıdır. Piyasada pek çok kritere göre hosting hizmeti verilmektedir. Bu hosting paketlerinden hangisinin sizin için uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olacak konuları aşağıda listeledim.

Disk Kapasitesi: Disk kapasitesi hosting firmasının size sitenizin içeriği yüklemek için sunmuş olduğu web alanın büyüklüğünü tanımlamakta kullanılmaktadır. Alan çeşitliliği oldukça fazla olduğu için disk kapasitesi belirlenirken birkaç kıstas temel alınmalıdır. Bu kıstaslar;
  • Sitenizin ziyaretçiye sunuluş şekli nasıl olacak? Örneğin metin ağırlıklı veya bilgi paylaşımını esas alan sitelerin alan gereksinimleri diğerlerine göre nispeten daha az olmaktadır. Eğer video paylaşım sitesi kurmayı düşünüyorsanız hosting için kullanacağınız alan oldukça büyük olmalıdır.
  • Sitenizin ziyaretçi profili nasıl olacak? Bu maddeyi kısaca açıklayacak olursak, ziyaretçiler site üzerinde sadece yazı ya da resim mi görüntüleyecek yoksa ziyaretçilerin sitenize dosya göndermesi ( söz gelimi resim dosyaları ) söz konusu olacak mı? Eğer kullanıcılar site üzerine dosya gönderemeyecek ise alan gereksiniminin hesaplanması tamamen paylaşmayı düşündüğünüz içerikle doğru orantı olacaktır. Kullanıcıların web sitenize dosya göndermesine izin verecekseniz belirleyeceğiniz alan ihtiyacı oldukça değişken olacaktır. 

Lokasyon: Lokasyon sunucunun fiziken bulunduğu konumu ifade etmektedir. Ziyaretçilerin hızlı bir site deneyimi yaşayabilmesi için sitenin barındırıldığı sunucunun, ziyaretçi profilinin genelinin geldiği konumda olması oldukça etkilidir. Söz gelimi Türkiye’deki ziyaretçileri hedefleyen bir web sitesi için Türkiye’de bulunan bir sunucu seçimi ziyaretçilerin siteye ulaşma hızlarını olumlu etkileyecektir. Şunu da hatırlatmakta fayda var. Sitenin ziyaretçilere hızlı ulaştırılmasında sunucu çıkış hızları kilit rol oynamaktadır. Örneğin Amerika üzerinde bulunan bir sunucunun 1 Gigabit çıkışı, Türkiye’deki sunucunun 100 Mega bit çıkışı varsa lokasyon farkı bu durumda pek etkili olmayacaktır. (özellikle sitenin yüksek rakamlarda ziyaretçi çekmesi durumunda fark belirginleşebilmektedir.)


Up-Time Oranı: Up-Time, sunucunun kesintisiz çalışma oranını ifade etmekte kullanılan bir ifadedir. Uptime oranı genelde hosting firmalarında %99,9 olarak belirtilse de pratikte bu orana ulaşabilen sunucu sayısı oldukça azdır. Maalesef Up-Time oranını manuel olarak kontrol etmeye yarayan bir yöntem bulunmamaktadır. Up-Time oranı hakkında bilgi almak için kullanmayı düşündüğünüz hosting firması hakkında yorumlara göz gezdirmek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Bandwith: Bandwith, sunucun siteyi ziyaretçilere iletirken kullanmış olduğu trafik miktarını belirtmekte kullanılan bir ifadedir. Aynı zamanda bant genişliği olarak ta bilinen bandwith hosting işleminin en maliyetli yönünü oluşturmaktadır. Bu sebeple kullanmayı düşündüğünüz siteniz için optimal bir bandwith rakamı seçmeniz sitenizin ilk başlangıç maliyetlerini oldukça düşürecektir.

İşlemci Kullanımı: Hosting firmaları aynı sunucu üzerinden birden çok site yayınlamaktadırlar bu sitelerin her biri sunucunun işlemci gücünü ortak kullanmaktadır. Bu sebeple hosting veren firmalar sunucu üzerinde bulunan her web sitesi için belli bir süreyi geçen belli bir orandaki işlemci kullanımında siteyi geçici ya da kalıcı olarak devre dışı bırakabilmektedir. İşlemci sınırlarının en düşük olduğu hosting türleri sınırsız bandwith verdiklerini iddia eden firmaların sunmuş olduğu çözümlerde sıklıkla görülmektedir. Örneğin siteniz iki dakika boyunca sunucu işlemcisini %20 oranında kullandığını farz edersek hosting firması size işlemci sınırı geçtiğinize dair bildirimde bulunarak durum ile ilgili bilgilendirebilmektedir.

1 yorum:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!